Γυναικεία Ενδυνάμωση

Mentoring: Εργαλείο γυναικείας ενδυνάμωσης

Ένα άρθρο από την δική μας mentor Γεωργία Φουντουλάκη !

 

«Γυναικεία Ενδυνάμωση» για τον οργανισμό μας σημαίνει πάνω από όλα εξάλειψη των στερεοτύπων – τα στερεότυπα με τα οποία μεγαλώνουν τα νέα κορίτσια, ενηλικιώνονται, και βρίσκουν τη θέση τους ως γυναίκες μέσα στο κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο – που στην ουσία ροκανίζουν την αυτοπεποίθηση και τη θέληση τους, ως ενήλικες πλέον γυναίκες, να αποφασίζουν για την προσωπική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Το στερεότυπο ότι η γυναίκα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια παρά στη καριέρα, το οποίο περιορίζει την ατομική εξέλιξη και τη δυναμική της ίσως να αποτελεί τη μεγαλύτερη παγίδα θα έλεγα για τον γυναικείο πληθυσμό. Η αμφισβήτηση αυτών των στερεοτύπων είναι αφενός δύσκολη, αφετέρου επιβεβλημένη για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη οποιουδήποτε ατόμου.

Η δε παρουσία μιας γυναίκας που μοιράζεται την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί, τα εμπόδια που έχει συναντήσει στον δρόμο της, τους ελιγμούς που ακολούθησε για να τα ξεπεράσει, την διαφορετική οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα, και πολλά άλλα είναι η συμπαράσταση/βοήθεια/έμπνευση που ενδεχομένως να χρειάζονται κάποιες άλλες γυναίκες για να ανταπεξέλθουν σε μία κοινωνία που στην ουσία της είναι ακόμα ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ.

Ο ρόλος της mentor 

Πολυποίκιλος ο ρόλος της mentor – αφανής, έμμεσος και μη παρεμβατικός. H mentor που ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την σχέση που χτίζει, είναι αυτή που εμπνέει η ίδια με το παράδειγμα της, με το πως έχει διαχειριστεί την ζωή της (με τα σωστά και τα λάθη). Κάποια χρόνια πριν, στην μακρινή Αυστραλία και στον πανεπιστημιακό χώρο, γνώρισα μία εξαιρετική γυναίκα. Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα επιστημονικά μας ενδιαφέροντα, περάσαμε σε προσωπικές συζητήσεις για παντός επιστητού με την συντροφιά ενός καφέ (με τον ελληνικό τρόπο φυσικά-1 ώρα τουλάχιστον).
Αυτό που αργότερα κατάλαβα ήταν ότι λειτουργούσε μαζί μου ως Mentor. Τότε δεν ήξερα την έννοια, τώρα έχει επίσημο όνομα και πλέον έχω τη χαρά (γιατί πραγματικά πρόκειται για δημιουργία και εξαιρετικά θετικά συναισθήματα) να έχω αυτόν τον ρόλο μέσω του οργανισμού Woman On Top  και να δημιουργείται μία αντίστοιχη σχέση, με αυτή που ανέφερα πριν, με μία νεότερη κοπέλα. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η διαφορετικότητα, η ενσωμάτωση και η ανάπτυξη των ανθρώπων είναι θέματα που ευχαριστιέμαι πραγματικά να συζητώ και να εμβαθύνω, εντός και εκτός επαγγελματικού χώρου. Είναι κάτι που συνειδητοποίησα ότι έκανα επί πολλά χρόνια με φίλους και συναδέλφους, αλλά χωρίς ουσιαστικά να μπορώ να δώσω ένα όνομα σε αυτό μέχρι πριν λίγο καιρό.
Γενικότερα, ο ρόλος της μέντορ δεν σχετίζεται με το επαγγελματικό coaching (η Kiran ως mentor δεν μου πρόσφερε ποτέ έτοιμο υλικό) διότι η μέντορας δεν πρέπει να παράσχει άμεσες λύσεις. Αντιθέτως, μοιράζεται τις προσωπικές εμπειρίες σπουδών, εργασίας, της προσωπικής ζωής κλπ. Η μέντορας μου «πέταγε» μία σκέψη, μία πρόταση και άφηνε σε εμένα το περιθώριο να την αξιοποιήσω. Φρόντιζε να μην με «κακομάθει» με το να μου παράσχει έτοιμες λύσεις, αλλά να με βάλει στην διαδικασία να σκεφτώ και να ψάξω εγώ για αυτές. Αυτό σημαίνει παράλληλα και μάθηση!

Η συνάντηση μου το  2013 με την γυναίκα που έγινε μέντορας μου έδωσε μεγάλη χαρά και κυρίως έμπνευση. Μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογες γυναίκες στον ακαδημαϊκό χώρο που βρισκόμασταν, και να επεκτείνω το δίκτυο επαφών μου. Η επαφή και η ανταλλαγή εμπειριών μου έδειξε πως μπορώ να «κυνηγήσω» νέες προοπτικές. Μέσα από τις συζητήσεις μας ανακάλυψα άλλους τρόπους σκέψεις, ξεκίνησα να κάνω κάποια πράγματα διαφορετικά, ανακάλυψα νέους τρόπους για να διεκδικήσω τα θέλω μου, και φυσικά πολλά άλλα.
Επιστρέφοντας λοιπόν στην Ελλάδα ανακάλυψα τις “Women on Top “, το έργο τους και την εξαιρετική τους πλατφόρμα. Ε.. αποφάσισα λοιπόν να εμπλακώ και εγώ συνεισφέροντας στο έργο τους (πατείστε το κουμπί στην αρχή του άρθρου για να επισκεφτείτε το προφιλ μου στην σελίδα του “Women on Top”).

Που βασίζεται το μέντορινγκ στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το Women On Top

Το mentoring, ιδιαίτερα στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το Women On Top βασίζεται στο μοίρασμα εμπειριών, την καθοδήγηση, την υποστήριξη και μπορεί να βοηθήσει (εσένα που διαβάζεις αυτό το κείμενο) να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις προκλήσεις που συναντάς στην επαγγελματική σου ζωή.

Στόχος μου, ως μέντορας μιας νεότερης, εξαιρετικής γυναίκας, ήταν να την βοηθήσω να δει τα πράγματα με μία νέα ματιά, να θέσει δύο ξεκάθαρους στόχους για την επαγγελματική της ζωή και να ξεκινήσει την πραγματοποίηση τους. Ως μέντορας, μέσα από το προσωπικό μου παράδειγμα, προσπάθησα να ενεργοποιήσω την mentee μου ώστε να κάνει τις σκέψεις της πράξη, να συμβάλλω στο αίσθημα ανακούφισης επιβεβαιώνοντας της πως οι φόβοι, οι αμφιβολίες ή το «αίσθημα αποτυχίας» δεν είναι μόνο δική της πραγματικότητα. Όλοι μας έχουμε περάσει και περνάμε ανάλογα συναισθήματα και δύσκολες στιγμές.

Μέσα από την επαφή μου με το Women On Top, με την εκπληκτική κοινότητα mentoring γυναικών, προσπαθώ να συμβάλλω στην εξάλειψη των στερεοτύπων που αφορούν την γυναικεία παρουσία και χαίρομαι πραγματικά που με ώθησε να προσφέρω ως mentor σε όσες γυναίκες το ζητήσουν. 

Τι ακριβώς κάνει μία μέντορας;

  • προσφέρει υποστήριξη και καθοδήγηση, η οποία βασίζεται στη δική της επαγγελματική εμπειρία
  • προσφέρει ενθάρρυνση και συμβουλές, και μπορεί να εμπνεύσει τη mentee, χωρίς να επιβάλει την προσέγγισή της
  • μοιράζεται με τη mentee τις εμπειρίες της, τόσο τις επιτυχημένες, όσο και αυτές που δεν είχαν θετική έκβαση για την ίδια (και γελάνε μαζί!!!)
  • μπορεί να διευκολύνει τη δικτύωση της mentee στον επαγγελματικό της κλάδο

Για την Mentee αυτό σημαίνει:

  • Χρησιμοποιώ τις ικανότητες που έχω (γιατί όλοι έχουμε ικανότητες, απλά δεν τις αναγνωρίζουμε)
  • Αναπτύσσω την αυτοπεποίθηση μου (γιατί πάσχουμε βαθιά από αυτό μεγαλωμένες σε κοινωνίες που δεν αναγνωρίζουν σε ισότιμο επίπεδο τις ικανότητες μίας γυναίκας)
  • Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που έχω και στις αποφάσεις που παίρνω 

 

Οι Small Educational Paradises

Ως οργανισμός τώρα, στην προσπάθεια μας να συμβάλλουμε στην γυναικεία ενδυνάμωση έχουμε δημιουργήσει το Podcast με τον τίτλο «Γλωσσούδες». Ναι, ναι καλά ακούσατε!! Η θεματική του συγκεκριμένου podcast, φιλοξενεί όλες αυτές τις «υπέροχες γλωσσούδες γυναίκες» που έχουν πρωτοστατήσει στον τομέα τους, που έχουν διακριθεί για το έργο τους, που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, που έχουν φιλοδοξίες και φροντίζουν να τις ικανοποιήσουν (και σε ένα μεγάλο ποσοστό δέχονται ασυνήθιστες τρικλοποδιές επειδή είναι γυναίκες), γυναίκες που πρωτοστατούν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα (γιατί έχει γίνει πραγματικά γυναικεία υπόθεση), γυναίκες ακαδημαϊκούς, αλλά και γυναίκες ακτιβίστριες, γυναίκες που παράγουν πολιτισμό, και γενικά γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο ή που θέλουν να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία! Σε αυτό λοιπόν το podcast  παρουσιάζουμε το έργο τους, το mentalite τους, εμπνεόμαστε από αυτές, ακούμε πολλές αλήθειες και συλλέγουμε μερικά από αυτά τα πολύ ωραία «κοσμητικά επίθετα» που τους αποδίδονται μέσα σε μία βαθιά κουλτούρα ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ. 

Γιατί Podcast?

Γιατί αγαπάμε την διάδραση, την εκπαίδευση, την σύνδεση και γιατί η εκπαίδευση γίνεται και ΑΛΛΙΩΣ! Τα podcast έχουν εξαιρετικές δυνατότητες στον εκπαιδευτικό χώρο καθώς η διαδραστικότητα τους επιτρέπει στους ακροατές να υποβάλλουν ερωτήσεις ή να επικοινωνούν μαζί μας για θέματα που θα ήθελαν να ακούσουν. Ο οργανισμός μας πιστεύει ότι τα Podcast δημιουργούν πραγματικές συνδέσεις, καθώς παρέχουν μία γνήσια ανθρώπινη σύνδεση των ακροατών με τον οικοδεσπότη. Είναι εδώ για να συνομιλήσουμε, να ξανα-σκεφτούμε, να εμπνευστούμε!