Το Podcast «Γλωσσούδες», φιλοξενεί όλες αυτές τις «υπέροχες γλωσσούδες γυναίκες» που έχουν πρωτοστατήσει στον τομέα τους, που έχουν διακριθεί για το έργο τους, που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, που έχουν φιλοδοξίες και φροντίζουν να τις ικανοποιήσουν (και σε ένα μεγάλο ποσοστό δέχονται ασυνήθιστες τρικλοποδιές επειδή είναι γυναίκες), γυναίκες που πρωτοστατούν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα (γιατί έχει γίνει πραγματικά γυναικεία υπόθεση), γυναίκες ακαδημαϊκούς, αλλά και γυναίκες ακτιβίστριες, γυναίκες που παράγουν πολιτισμό, και γενικά γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο ή που θέλουν να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία!
Σε αυτό λοιπόν το podcast θα παρουσιάσουμε το έργο τους, το mentalite τους, αλλά και συλλέγουμε μερικά από αυτά τα πολύ ωραία κοσμητικά επίθετα που τους αποδίδονται μέσα σε μία βαθιά κουλτούρα ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ.

Επεισόδιο 24

Νέα προσθήκη στην «Γλωσσούδικη» παρέα μας!Έχουμε την χαρά να έχουμε μαζί μας την εξαιρετική κυρία Χριστίνα Χαλιλοπούλου - η οποία ίδρυσε τον πρώτο Επιστημονικό Σύλλογο Ελλήνων Ρομά που επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και στην ενημέρωση και καταπολέμηση των στερεοτύπων!Μιλάμε μαζί της για τις δράσεις της οργάνωσης "ΑΛΥΣΟΣ ΑΛΕΡΤ" που προτεραιοποιεί την εκπαίδευση, για το γεγονός ότι ζούμε σε μία κοινωνία με επικίνδυνα στερεότυπα/ρατσισμό και έχουμε μάθει να τα θεωρούμε φυσιολογικά!Σας περιμένουμε!

Επεισόδιο 23

Η «Γλωσσούδικη» παρέα μας γίνεται πλουσιότερη με την εξαιρετική μας καλεσμένη κα ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του οργανισμού και μέλος φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων - η οποία ενσωματώνει τη διάσταση του φύλου σε όλες τις δράσεις που οργανώνει.Μιλάμε μαζί της για το εξαιρετικό πρόγραμμα "Συναι/no" (στο οποίο έχει βάλει το χεράκι της αποφασιστικά), για τα επικίνδυνα στερεότυπα και τα "κοσμητικά επίθετα" με τα οποία μας "στολίζουν" στους επαγγελματικούς/προσωπικούς χώρους, και για το γεγονός ότι στο 2024 παλεύουμε ακόμα το αυτονόητο ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ μας!!

Επεισόδιο 22

Η «Γλωσσούδικη» παρέα μας κάνει ποδαρικό στην νέα μας σεζόν και η 1η καλεσμένη μας είναι η εξαιρετική γυναίκα και ακαδημαικός Dr Aggeliki Kardara του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών-Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ.Μιλάμε μαζί της για μερικά από τα επικίνδυνα στερεότυπα με τα οποία η κοινωνία μας εγκλωβίζει, για μεγάλους ΜΥΘΟΥΣ που σχετίζονται με την γυναικεία φύση και για το γεγονός ότι στο 2023 παλεύουμε για τα αυτονόητα ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ μας!

Επεισόδιο 21

To νέο μέλος στην «Γλωσσούδικη» παρέα μας, η Ακαδημαική Υπεύθυνη του καινούργιου μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΑΠ "Σπουδές φύλου: Μεθοδολογίες, θεωρίες, πολιτικές (ΦΥΛ) και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Φύλο, κοινωνία, πολιτική» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δρ. Μαρία Στρατηγάκη!

Επεισόδιο 20

Καλεσμένη μας σήμερα, η Υπέροχη Αλπινίστρια Christina Flampouri που στην αναρώτηση της πατριαρχικής μας κοινωνίας «Που πάει το κοριτσάκι» έδωσε την δική της "Γλωσσούδικη" απάντηση: "Να πατήσω τις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου!...και φυσικά το έκανε!Μαζί της θα μιλήσουμε: για τους φόβους που μας δημιουργεί η κοινωνία, για τις "αθώες" φράσεις που γεννούν στερεότυπα στο μυαλό μας και καθώς τα στερεότυπα γεννιούνται μέσα στις οικογένειες μας, σε εμάς τους ίδιους οφείλουμε πίστη στον εαυτό μας να χαράζει την δική του πορεία!Και μας υπενθυμίζει: "τους ρόλους μας στην κοινωνία οφείλουμε να τους διαλέγουμε εμείς και όχι η κοινωνία για εμάς"!

Επεισόδιο 19

Υποδεχόμαστε νέο μέλος στην «Γλωσσούδικη» παρέα μας! Καλεσμένη μας σήμερα, η εξαιρετική Στέλλα Κάσδαγλη ! Συγγραφέας, Μεταφράστρια και Συν-ιδρύτρια του οργανισμού Woman On Top!
Μαζί της θα μιλήσουμε: για το μοίρασμα των επαγγελματικών ανησυχιών, για την απαραίτητη αλλαγή των συστημάτων μέσα στα οποία οι γυναίκες δουλεύουν και δημιουργούν, για το στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην φροντίδα και φυσικά για το γεγονός ότι σε αυτή την πατριαρχική κοινωνία μεγαλώνουμε ως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ και όχι ως υποκείμενα! Σας περιμένουμε! Συντονιστείτε!!

Επεισόδιο 18

Καλεσμένη μας σε αυτό το επεισόδιο, η εξαιρετική Δρ. Άννα Καρακατσούλη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιστορίας του Βιβλίου της Φιλοσοφικής Σχολής (ΕΚΠΑ).Μία εξαιρετική συζήτηση μαζί της για τις Έμφυλες Στρατηγικές που δημιουργούν και τροφοδοτούν Στερεότυπα, για το παράδειγμα του ΜΑΜΟΥΘ, και για το εάν υπάρχει πραγματικά διάθεση να στηριχθεί η έμφυλη ισότητα!

Επεισόδιο 17

Καλεσμένη μας σήμερα, η εξαιρετική Ερατώ Χατζημιχαλάκη Οικογενειακή Σύμβουλος ειδικευμένη στις σχέσεις γονιών-παιδιών, σύμφωνα με την προσέγγιση της Ατομικής Ψυχολογίας, αλλά και οραματίστρια και δημιουργός του εγχειρήματος «Ελπιδοχώρι»!
Μαζί της θα μιλήσουμε: για την δομή της κοινωνίας που μας ωθεί να στοχεύουμε σε σταθερότητα ενώ η ζωή είναι ΑΛΛΑΓΗ (Χαρακτηριστικό των Γλωσσούδων γιατί αυτές τολμούν να αλλάζουν τη ζωή τους!), για την αγωνία της γνώμης των άλλων που δεν μας επιτρέπει να διαφοροποιηθούμε, για το ότι όταν μας λείπει η ισορροπία ουσιαστικά μας λείπει η αυτογνωσία!

Επεισόδιο 16

Καλεσμένη μας σήμερα, η εξαιρετική Δρ. Άντα (Αντωνία) Διάλλα Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αντιπρόεδρος του Tμήματος ΘΙΣΤΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλου της ΑΣΚΤ.
Η συζήτηση μαζί της ΑΠΟΛΑΥΣΗ – και για τι δεν μιλήσαμε!
Για την ιστορία των κοινωνικών δικαιωμάτων και για τον χειραφετικό λόγο από τον οποίο εξαιρούμαι συνεχώς τιςγυναίκες, για την εικόνα που περνά με υπόγειους τρόπους και τον λόγο που αρθρώνεται από πάρα πολλά κανάλια για τον ρόλο και την θέση της γυναίκας, για το πως θα πρέπει να μας προβληματίζει το πότε άρχισαν να παίρνουν «κάποια» αξιώματα οι γυναίκες…τα υπόλοιπα στο Podcast μας!

Επεισόδιο 15

Η καλεσμένη μας σήμερα, η εξαιρετική Ελένη Ματράκη Νομικός και Συνιδρύτρια του «Ινστιτούτου Πρόληψης και Ανάπτυξης» (IPD), μας "΄έρχεται" από την Λάρισσα!
Μία γυναίκα με Growth Mindset, που υποστηρίζει το μοίρασμα των ιστοριών και των γυναικείων φωνών αλλά κυρίως την ΓΝΩΣΗ ως το καλύτερο μας εφόδιο!
Μαζί της θα μιλήσουμε για την καλλιέργεια της κουλτούρας ότι η αποτυχία είναι ΜΑΘΗΜΑ, και για το μεγαλύτερο ίσως στερεότυπο της κοινωνίας μας: απόκτηση παιδιού=η γυναίκα οφείλει να μείνει πίσω.

Επεισόδιο 14

Καλεσμένη μας σε αυτό το επεισόδιο η εξαιρετική Athanasia Karamerou με σημαντική εμπειρία στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και Zero Waste νοοτροπία. Μαζί της συζητάμε για αυτά που μας προβληματίζουν στην πατριαρχική μας κοινωνία, και η οποία υπενθυμίζει σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω ότι "επιβάλλεται να γίνουν Γλωσσούδες", δηλαδή: να μιλάνε, να μην παραείναι ευγενικές, να μην διστάζουν, να βγουν μπροστά και να κάνουν λάθη!!

Επεισόδιο 13

Καλεσμένη μας, η εξαιρετική Maria Gianniou Ιδρύτρια της Lead from Within, με την οποία συζητάμε για τα στερεότυπα που βασίζονται και εμπνέονται από την πατριαρχική μας κοινωνία, για την συνειδητή ευκαιρία της ΑΠΟΜΑΘΗΣΗΣ, για τον πλούτο της πολυδιάστατης προσωπικότητας, για το εξαιρετικό βιβλίο της (ΑΥΤΟ-ΗΓΕΣΙΑ) και φυσικά για το γεγονός ότι οι "Γλωσσούδες" είναι στην ουσία γυναίκες που διεκδικούν!!

Επεισόδιο 12

Καλεσμένη μας σήμερα η εξαιρετική Violetta Xanthouli, Ιδρύτρια της Opennous, με την οποία συζητάμε για την κοινωνία που δεν μαθαίνει τα κορίτσια να δοκιμάζουν τα όρια τους, για την μεγάλη αλήθεια ότι στην ζωή μας δεν χρειάζεται να κάνουμε το αναμενόμενο, για ένα κόσμο που τρέχει με ταχύτητες φωτός αλλά στην έμφυλη ισότητα με ρυθμούς χελώνας.
Και μας υπενθυμίζει: «Αν η γυάλινη οροφή δεν  ήταν γυάλινη…θα είχαμε πάρει βαριοπούλα να την σπάσουμε»!
Η καλύτερη  φράση για να εκφράσει το παιχνίδι της πατριαρχίας!

Επεισόδιο 11

Καλεσμένη μας, η εξαιρετική Μαριάννα Σκυλακάκη οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της ΑθηΝΕΑς - του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης. Μαζί της θα συνομιλήσουμε για τους προβληματισμούς που μοιραζόμαστε σε μία κοινωνία που ζει την ψευδαίσθηση ότι έχει λύσει τα ζητήματα ισότητας των δύο φύλων!
Άλλη μία «γλωσσού» – μια γυναίκα δηλαδή που λέει την γνώμη της, που ξέρει τι λέει και….που τα γράφει κιόλας στην νέα ΑθηΝΕΑ! Σας περιμένουμε!

Επεισόδιο 10

Καλεσμένη μας σήμερα η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γ’Δ/νση Β/θμιας κα Ιωάννα Ντίνου, και το moto της πορείας της "Να διεκδικείς την ζωή σου". Μία εκπληκτική «Γλωσσού», η οποία σε μία εκβαθέως εξομολόγηση μας μιλάει για τα «καλά κορίτσια», για τους άνδρες που είναι συνοδοιπόροι ζωής, για τα αμέτρητα στερεότυπα που μας οδηγούν σε παγίδες, μα πάνω από όλα μας προτρέπει να κυνήγησουμε το όνειρο μας και να κάνουμε αυτό που θέλουμε πραγματικότητα (γνωρίζοντας πάντα ότι όλες οι επιλογές έχουν και ένα κόστος και να είμαστε πρόθυμοι να το πληρώσουμε). Γιατί από εκεί ξεκινούν όλα!!

Επεισόδιο 9

Καλεσμένη μας σήμερα η εξαιρετική Μίνα Μαρούγκα Κοινωνική Ανθρωπολόγος MSc, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτρια ΜSc Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.Άλλη μία «γλωσσού» με πτυχίο – μια γυναίκα δηλαδή που μιλάει πολύ και ξέρει και πάρα πολύ καλά τι λέει: "Γυναίκες απενοχοποιήστε τον εαυτό σας, υψώστε την φωνή σας και στηρίξτε η μία την άλλη"!

Επεισόδιο 8

Καλεσμένη μας σήμερα η κα Βιβή Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη. Μία εκπληκτική «Γλωσσού», (γαλουχημένη από μια γιαγιά που μίλαγε εξαιρετικά την γλώσσα του εμπορίου και του επιχειρείν), η οποία θα μας μιλήσει για τις δυσκολίες και τις χαρές των σημαντικών θέσεων ευθύνης, για την διαφορά «Καρεκλοκένταυρου» και Ηγέτη, για το γιατί χρειάζονται οι γυναίκες ενδυνάμωση στον 21ο αιώνα, και τέλος θα μας υπενθυμίσει 3 πολύ σημαντικές λέξεις: Αυτοεκτίμηση-Εξέλιξη-Δια Βίου Μάθηση. Γιατί από εκεί ξεκινούν όλα!!

Επεισόδιο 7

Καλεσμένη μας σήμερα η Loukia Lykidi Δημοσιογράφος και Δημιουργός του εξαιρετικού Generation Women, ένα site αφιερωμένο στις γυναίκες που δεν σταματούν να εξελίσσονται και σε κορίτσια που αναζητούν τον δικό τους δρόμο.
Μία εκπληκτική «Γλωσσού», η οποία μέσα από την επαγγελματική της έρευνα και πορεία αλλά και από την προσωπική της εμπειρία έχει πολλά να μας πει για: τους σημαντικούς διαλόγους που πρέπει να ανοίξουν στην κοινωνία του 2022, τις ψευδαισθήσεις που δημιουργεί η κοινωνία μας ότι η ζωή έχει μόνο μία γραμμική ανοδική πορεία, την αποτυχία ως μοχλό αναζωογόνησης! Και μας υπενθυμίζει: «Να μην φοβάσαι να κάνεις λάθη»!

Επεισόδιο 6

Καλεσμένη μας σήμερα η Κορυφαία Επιστημόνισσα Έλια Ψυλλάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης!
Μία εκπληκτική «Γλωσσού» που βρίσκεται στη λίστα του περιοδικού "The Analytical Scientist" ως ένα από τα Top 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αναλυτική Επιστήμη στον κόσμο!
Η καθηγήτρια Ψυλλάκη, μας μιλάει για το πως στράφηκε στην επιστήμη της, την σημασία του να έχουμε μέντορες, επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε «γλωσσούδες» στην επιστήμη - σημαντικό ουσιαστικό της διεπιστημονικότητας. Μία γυναίκα που πορεύεται στην ζωή της με το μότο: «πείτε ότι θέλετε πίσω από την πλάτη μου, εμένα με ενδιαφέρει να κάνω την δουλειά μου με πάθος, ακαδημαϊκές αρχές, και ήθος»!

Επεισόδιο 5

Καλεσμένη μας σήμερα η Δικηγόρος Αρείου Πάγου Χρύσα Καρακόιδα.
Μία εκπληκτική «Γλωσσού» η οποία έχει πολλά να μας πει για τον ρόλο της γυναίκας στον 21 αιώνα, για την αξία της δοκιμής πολλών πραγμάτων στην ζωή μας, την αναγνώριση της ανθεκτικότητας ως την σημαντικότερη δεξιότητα στην ζωή μας, και για την αμηχανία της κοινωνίας απέναντι στην γυναίκα με εξουσία!!

Επεισόδιο 4

Καλεσμένη μας Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ.Λασκαρίδη. Μία εκπληκτική «Γλωσσού» η οποία έχει πολλά να μας πει για τον ρόλο της γυναίκας στον 21 αιώνα, για τα στερεότυπα που μας διαποτίζουν ως γυναίκες, για την επιτυχία, την φιλοδοξία που μας επιτρέπει να προχωράμε στην ζωή, για την υπόσχεση που οφείλουμε στον εαυτό μας και...για το Βάζο Της ΧΑΡΑΣ!

Επεισόδιο 3

H Γεωργία Φουντουλάκη στην θεματική μας «Γλωσσούδες» φιλοξενεί και συνομιλεί με την Pinelopi Theodorakakou συν-ιδρύτρια του οργανισμού Women On Top για θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης! Αφορμή το καταπληκτικό βιβλίο...Επικίνδυνες!!!

Επεισόδιο 2

Η Γεωργία Φουντουλάκη στην θεματική μας «Γλωσσούδες» φιλοξενεί και συνομιλεί με την Καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής και βραβευμένη/πολυ-μεταφρασμένη συγγραφέα Lena Divani

Επεισόδιο 1

Η Γεωργία Φουντουλάκη φιλοξενεί την Life, Business & Executive Coach και Πρόεδρο του Συλλόγου Συμβουλευτικής Coaching Mentoring Ελλάδος κα Maxoura Elina στην θεματική ενότητα «Γλωσσούδες»